Algemeen
Taken en rollen waterbeheer
Dit overzicht geeft voor de verschillende waterbeheertaken aan welke overheid voor welk onderdeel verantwoordelijk is. Het betreft de taak- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de gemeenten, waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat, het ministerie van IenM en de drinkwaterbedrijven.
Wettelijke bevoegdheden waterschap:
- Waterschapswet, art. 1.1: Waterschappen zijn openbare lichamen welke de waterstaatkundige verzorging van een bepaald gebied ten doel hebben.
- Waterschapswet, art. 1.2: De taken die tot dat doel aan waterschappen zijn of worden opgedragen betreffen de zorg voor het watersysteem en de zorg voor het zuiveren van afvalwater op voet van artikel 3.4 van de Waterwet. Daarnaast kan de zorg voor een of meer andere waterstaatsaangelegenheden zijn of worden opgedragen.
- Waterwet, art. 1.1: Het watersysteem is gedefinieerd als: het samenhangend geheel van één of meer oppervlaktewaterlichamen en grondwaterlichamen (grondwatersysteem dat voor de Krw als eenheid wordt gezien. Strekt zich vaak uit over provinciegrenzen heen.), met bijbehorende bergingsgebieden, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken.
- Waterwet, art.3.4: Zuivering van stedelijk afvalwater gebracht in een openbaar vuilwaterriool geschiedt in een daartoe bestemde inrichting onder de zorg van een waterschap.
Primaire waterkeringen:
- Rijk/ ministerie: stelt kaders (o.a. normen) vast voor de primaire keringen en beoordeelt de toetsing door het waterschap.
- Waterschap: doet de aanleg, verbetering, ruimtelijke bescherming (in samenwerking met de gemeenten) en toetsing van de dijken. Voert het beheer en onderhoud van de waterkeringen.
- Provincie: keurt de projectplannen goed voor verbetering en verlegging van primaire waterkeringen.
- Veiligheidsregio (samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie, brandweer en gezondheidszorg die tijdens calamiteiten voor de bestrijding er van zorg draagt)’s: zijn verantwoordelijk voor de voorbereiding op de rampenbestrijding.
Regionale waterkeringen:
- Waterschap: bepaalt op basis van onderzoek/analyse welke keringen of kades de status van regionale kering (waterkeringen langs regionale kanalen en rivieren) behoeven, met welke norm, en voeren toetsingsonderzoek uit om vast te stellen of en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om aan de norm te voldoen.
- Provincie: wijst de regionale keringen aan, stelt normen vast en beoordeelt de toetsing van de regionale waterkeringen.
Regionale overstromingsrisico’s:
- Waterschap: bepaalt op basis van onderzoek/analyse welke risiconormen voor wateroverlast in welk deelgebied van toepassing zijn.
- Provincie: stelt de risiconormen voor wateroverlast vast voor elk waterschapsgebied, op voorstel waterschap, in een provinciale verordening.
- Gemeenten: legt de aangewezen waterbergingsgebieden vast in het betreffende bestemmingsplan - voor 2015.
Waterkwaliteit/ecologie (KRW):
- Waterschap: bepaalt op basis van onderzoek/analyse welke doelen o.g.v. de KRW voor de aangewezen waterlichamen van toepassing kunnen zijn en (waar nodig) met welke maatregelen o.a. het waterschap daaraan kan bijdragen.
- Provincie: stelt vast welke watergangen oppervlaktewaterlichamen zijn, de status en het type daarvan, en welke doelen o.g.v. de KRW daarvoor gelden.
Doelen waardevolle wateren:
- Waterschap: gaat op basis van onderzoek/analyse na welke maatregelen (eventueel) nodig zijn om de beoogde kwaliteit van bijzondere of waardevolle wateren te realiseren of te behouden.
- Provincie Gelderland: wijst watergangen aan met een bijzondere ecologische kwaliteit. Dit zijn de HEN- en SED-wateren (wateren van het Hoogste Ecologische Niveau resp. wateren met een Specifiek Ecologische Doelstelling).
Habitat/Vogelrichtlijn-N2000-PAS:
- Rijk: wijst Natura 2000-gebieden aan op basis van de Natuurbeschermingswet.
- Provincie: verantwoordelijk voor opstellen Natura 2000-doelen en voor beheer en inrichting van natuurgebieden en herstel van omgevingscondities. Voor gebieden met een te hoge stikstofbelasting werkt de provincie met het Rijk aan een Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
- Provincie Gelderland: contracteert bij de waterschappen de uitvoering van PAS-maatregelen in Natura 2000-gebieden.
- Waterschap: voert PAS-maatregelen uit, wanneer aan inhoudelijke en financiële voorwaarden is voldaan.
Natte landnatuur:
- Provincie Gelderland: kent de waterhuishoudkundige functie 'natte landnatuur' toe aan enkele bestaande terreinen waarvan meer dan 50% van het areaal bestaat uit natte natuur, stelt voor deze gebieden hydrologische beschermingszones vast, en keurt de uitkomsten van het (eventuele) GGOR (gewenst grond- en oppervlaktewaterregiem)-proces goed.
- Waterschap: bepaalt via een gebiedsgericht GGOR-proces de benodigde maatregelen of aanpassingen van de natuurdoelen, en voert deze uit.
Grondwater:
- Gemeente: hebben de zorgplicht voor grondwater in de bebouwde omgeving.
- Waterschap: verleent vergunningen voor onttrekken van grondwater van minder dan 150.000 m3/jaar.
- Provincie: verleent vergunningen voor onttrekken van grondwater voor bodemenergiesystemen (systemen waarbij energie uit de bodem worden gehaald (aardwarmte) of daarin opgeslagen (warmte-koude opslag)), openbare drinkwatervoorziening en industriële onttrekkingen van meer dan 150.000 m3/jaar.
Zwemwater:
- Provincie: wijst in de provincie aan welke wateren de status ‘zwemwater’ hebben/krijgen.
- Waterschap: controleert de waterkwaliteit van het zwemwater en stelt zwemwaterprofielen (streefbeelden) op; adviseert over verbetering van kwaliteit en het beheer.
- Beheerder: voert het beheer over het zwemwater.
Stedelijk water:
- Gemeente: zijn verantwoordelijk voor het rioleringsbeheer en hebben de zorgplicht voor overtollig hemelwater (regen en sneeuw), afvalwater en grondwater in de bebouwde omgeving. Zij gebruiken hiervoor het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP (gemeentelijk rioloeringsplan)). Het GRP dient de informatie te bevatten waarop de waterbeheerder de gemeentelijke lozingen uit overstorten en hemelwaterriolen, concreet kan toetsen.
- Waterschap: voeren in meer of mindere mate het beheer en onderhoud uit van het stedelijk oppervlaktewater, dat een verbinding heeft met het watersysteem of stroomgebied als geheel. In de voorbereidingsfase van het GRP kan het waterschap een gemeente over dit plan adviseren.
Drinkwater:
- Alle bestuursorganen: hebben een zorgplicht voor de duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening, bij de uitoefening van hun bevoegdheden.
- Drinkwaterbedrijf: verantwoordelijk voor het tot stand brengen en in stand houden van een duurzame en doelmatige drinkwatervoorziening.
Functies watersysteem
In onderstaande tabel is aangeduid hoe het waterschap alle ruimtelijke (gebruiks)functies uit de provinciale Omgevingsvisie (provinciaal plan waarin de provinciale doelen en belangen staat gedefinieerd, inclusief funtietoekenning) met het waterbeheer ondersteunt.
Een functie geeft de betekenis aan van het water in een gebied. We onderscheiden grondgebondenfuncties en gebruiksfuncties zoals deze door de provincies zijn vastgesteld zoals landbouw, natuur, stedelijk gebied, water voor recreatie en water voor bedrijfsleven en industrie. Voor de functies is hieronder aangegeven op welke wijze wij het waterbeheer uitvoeren. Maar niet alleen de functies kenmerken een gebied. We onderscheiden bijvoorbeeld beekdalen, waterbergingsgebieden, N2000 gebieden, gebieden met zand of juist veel veen in de ondergrond. Ook hier heeft water een bepaalde betekenis en daarom zijn ook deze verwerkt in het overzicht.
In de tabel is aangegeven hoe wij het waterbeheer uitvoeren. Daarbij geven we het beoogde resultaat aan en maken we onderscheid in ontwikkeling en beheer.
Disclaimer
Deze functietabel is bedoeld om een beknopt beeld te geven van de wijze waarop het waterbeheer wordt uitgevoerd voor de verschillende functies en gebiedskenmerken. De informatie in het overzicht is ontleend aan achterliggende beleidsstukken, regelingen en besluiten van verschillende overheden, voor het waterschap staat daarbij vooral de Keur (de basisverordening van het waterschap) centraal.
Bij deze functietabel is het ook van belang te vermelden dat het waterschap niet alle variabelen die het (grond)waterpeil bepalen kan beïnvloeden en er dus grenzen zijn aan de mate waarin functies en het grondgebruik vanuit het waterbeheer ondersteund kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden en de kenmerken van het gebied. Ook is het mogelijk dat binnen één gebied meerdere functies voorkomen die verschillende eisen stellen aan het waterbeheer waardoor niet alle functies optimaal bediend kunnen worden. Daarnaast worden de maatregelen in het waterbeheer beoordeeld op kosteneffectiviteit en urgentie.
Het “beoogd resultaat” is ruim geformuleerd. Het gaat hier om het gezamenlijk resultaat van alle partijen die hieraan bijdragen.
Via onderstaande link kunt u de tabel Afstemming waterbeheer op functies en gebieden raadplegen.
Toelichting bij de tabel
Operationeel Peilbeheer en Gewenst Grond en Oppervlaktewaterregime (GGOR (gewenst grond- en oppervlaktewaterregiem))
Het waterschap regelt de peilen van het oppervlaktewater met behulp van stuwen, gemalen en inlaten.
Aan de basis van het peilbeheer ligt de Peilen Kaart. De waterpeilen worden ingesteld volgens deze Peilen Kaart. Op deze kaart staan de hoogste en de laagste waterpeilen die we in een peilvak nastreven.
Het GGOR is vertaald naar de Peilen Kaart voor oppervlaktewater. Op deze Peilen Kaart staan oppervlaktewaterpeilen aangegeven die op drie manieren tot stand zijn gekomen:
- Gehanteerde peilen die zijn vastgesteld of bekrachtigd in het Waterbeheerplan , waarvan een streefpeilenkaart onderdeel uitmaakt.
- Peilen die worden gehanteerd na het doorlopen van een gebiedsproces.
- Peilen die worden gehanteerd op basis van een peilbesluit.
Onderhoudsbeheerplan
Doel van het is een samenhangend plan voor beheer en onderhoud van de complete natte infrastructuur dat helpt bij het maken van duidelijke keuzes over ambities en resultaten en waarin de gemaakte keuzes in operationele zin worden uitgewerkt.
Kaart waterschappen Rijn-Oost
Kaarten Waterbeheerplan WDODelta 2016-2021
Hieronder vindt u de kaarten die bij het waterbeheerplan horen.
Kaartenset 1
- 1A Administratieve gebieden Rijn-Oost (pdf, 389 kB)
- 1B Stroomgebieden (pdf, 2.5 MB)
- 1C Hoofdwatersysteem (pdf, 3.6 MB)
- 1D Functiekaart (pdf, 3 MB)
- 1E Internationale partners (pdf, 1 MB)
Kaartenset 2
Kaartenset 3
- 3A Normeringwater (pdf, 3.5 MB)
- 3B1 Wateropgave WB21 (pdf, 3.8 MB)
- 3B2 Wateropgave WB21 (pdf, 3.8 MB)
- 3C Peilgebieden (pdf, 3.2 MB)
- 3D Wateraanvoergebieden Rijn-Oost (pdf, 3.5 MB)
Kaartenset 4
Kaartenset 5
Kaartenset 6
- 6A Deelstroomgebied Oude Vaart (pdf, 13 MB)
- 6B Deelstroomgebied Vledder Wapserveense Aa (pdf, 11 MB)
- 6C Deelstroomgebied Wold AA (pdf, 11 MB)
- 6D Deelstroomgebied Oude Diep (pdf, 11 MB)
- 6E Deelstroomgebied Drentsche Kanalen (pdf, 14 MB)
- 6F Deelstroomgebied Reest (pdf, 12 MB)
- 6G Deelstroomgebied Boezem Noordwest-Overijssel (pdf, 14 MB)
- 6H Deelstroomgebied IJsselvechtdelta (pdf, 13 MB)
- 6I Deelstroomgebied Dalfsen Staphorst (pdf, 13 MB)
- 6J Deelstroomgebied Sallandseweteringen (pdf, 14 MB)