Duurzame ontwikkeling naar een circulaire economie
Inleiding
We realiseren ons dat de huidige fossiele grondstoffen op raken. Het gebruik kan schadelijk zijn voor het milieu en beïnvloedt het klimaat. Gelukkig maakt technologische vooruitgang het steeds beter mogelijk om energie en grondstoffen te winnen of terug te winnen. De waterschappen zetten daarom met duurzaamheidsbeleid in op een overgang naar een circulaire economie. Hierbij benutten we producten en grondstoffen maximaal en we minimaliseren milieubelasting.
Toelichting
Het circulaire systeem kent twee kringlopen van materialen. Enerzijds kennen we een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur. Anderzijds kennen we een technische kringloop, waarvoor producten zo zijn ontworpen en gemaakt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw kunnen worden hergebruikt. Overheden, waaronder de waterschappen, hebben een voorbeeldfunctie en vervullen in de circulaire economie een stimulerende rol door innovaties en nieuwe technologie toe te passen.
Aanpak
Duurzamer beleid en uitvoering
Duurzamer beleid en uitvoering
Het waterschap werkt aan een duurzaam en schoon watersysteem, rekening houdend met klimaatontwikkeling en ecologie. Daar past ook een duurzame bedrijfsvoering bij. We brengen ons energieverbruik omlaag, winnen zoveel mogelijk energie terug uit het afvalwater, reduceren de milieubelasting van onze activiteiten en kopen materialen duurzaam in. Deze duurzaamheidscriteria laat het waterschap zwaar meewegen in de beleidsvoorbereiding en uitvoering. Belangrijk voor de voortgang is een vaste focus, bewustzijn bij medewerkers en bestuurders en een transparant afwegingsproces.
Door het invoeren van duurzaam beleid werken de waterschappen mee aan het bereiken van een duurzame, circulaire economie. We letten op het rendement van een maatregel. Kostenneutraliteit is daarbij belangrijk. Maar ook maatregelen die niet kostenneutraal zijn, maar wel veel extra duurzaamheid of maatschappelijke meerwaarde opleveren, verdienen een evenwichtige afweging op sociale, milieu- en economische belangen.
Watersysteembeheer
Watersysteembeheer
We denken dat in het watersysteembeheer duurzaamheidswinst te halen is. We onderzoeken daarom hoe we het watersysteembeheer duurzamer en robuuster kunnen maken. We denken bijvoorbeeld aan een andere inrichting, zodat minder sturing en minder onderhoud nodig is. Het watersysteem zelf biedt eveneens kansen op winning van energie en grondstoffen. Wij zien kansen voor zonne-energie, windenergie, energie uit stromend water en het verwerken van biomassa zoals maaisel en hout. We zullen ondernemers uit de regio kansen bieden hier economisch voordeel uit te halen, door onze voorzieningen als proeftuin aan te bieden. Op deze manier stimuleren we duurzame ontwikkeling, ook in de eigen regio.
Energiedoelen
Energiedoelen
Energiedoelen zijn vastgelegd in afspraken die de waterschappen onderling en met het Rijk gemaakt hebben, zoals het Klimaatakkoord (2010-2020) en in de Meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA). Het waterschap spant zich in om deze doelen te behalen:
- 30% verbetering van de energie-efficiëntie in 2020 ten opzichte van het verbruik in 2005.
- 40% dekking van de energiebehoefte door eigen duurzame opwekking in 2020.
Kennisontwikkeling
Kennisontwikkeling
Door aan te sluiten bij landelijke initiatieven en onderzoeken, ontwikkelen en delen waterschappen kennis en ervaringen over het terugwinnen van grondstoffen en energie. Dit betreft onder andere de terugwinning van fosfaat en alginaat (grondstof voor bioplastic met daarin alginezuur, kan gewonnen worden uit organisch afval). Ook ondersteunt het waterschap de landelijke behoefte aan kennisontwikkeling over het broeikasgas (gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde zoals methaan, lachgas en kooldioxide) N2O. We verkennen bovendien samen de mogelijkheden om maatregelen te nemen ten behoeve van het terugdringen van broeikasgassen.