Maatschappelijke meerwaarde
Inleiding
Waterbeheer draagt op veel manieren bij aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling van een gebied. De komende planperiode geven de waterschappen hier verder vorm aan. We zoeken naar samenwerking en dialoog om deze maatschappelijke meerwaarde te vergroten.
Aanpak
Bijdragen aan een leefbare woonomgeving
Bijdragen aan een leefbare woonomgeving
Water maakt een onlosmakelijk deel uit van de kwaliteit van de leefomgeving. Wonen aan het water is voor velen aantrekkelijk. Water nodigt uit tot allerlei vormen van recreatie. Bij de inrichting en het beheer van watergangen versterken waterschappen deze ruimtelijke kwaliteit. Daarbij houden we rekening met landschap, natuurlijke kenmerken, cultuurhistorie en recreatief medegebruik. We zoeken de samenwerking met stakeholders om de groen-blauwe dooradering in landelijk én stedelijk gebied te versterken. Waar mogelijk werken we mee aan maatregelen die de actieve beleving van water vergroten. Ook bieden we ruimte aan initiatieven van derden, bijvoorbeeld horeca of recreatieondernemers, die op of met onze terreinen een extra waarde scheppen.
Innoveren
Innoveren
Omstandigheden rond en eisen aan het waterbeheer veranderen doorlopend. Het waterbeheer is, ook in ons gebied, steeds succesvol geweest omdat waterschappen in staat zijn gebleken effectief in te spelen op nieuw ontwikkelingen. Investeren in technische innovaties en een continue focus op de verbetering van de bedrijfsprocessen zijn daarvoor een randvoorwaarde. Spin-off van deze kennisontwikkeling levert nieuwe economische impulsen op die ook voor andere maatschappelijke sectoren een meerwaarde oplevert. Samenwerking met bedrijfsleven en kennisinstellingen vormt een belangrijke basis voor innovatie en die willen wij verder uitbouwen. De opgedane kennis delen wij actief met onze omgeving en met de Unie van Waterschappen en het TOP-sectoren beleid van het Rijk. Wij bieden ondernemers uit de regio kansen door onze (technische) voorzieningen als proeftuin aan te bieden. Op deze manier stimuleren wij duurzaamheid en innovatie in de regio. Om onze ervaringen in Rijn-Oost te delen en verdere ontwikkeling te stimuleren is er een innovatieplatform. De innovatieontwikkeling is gebundeld per onderwerp:
- Building with Nature: bij inrichting en beheer aansluiten bij en gebruikmaken van natuurlijke eigenschappen en processen.
- Klimaat Actieve Stad: aanpassen aan en verminderen van de gevolgen van klimaatverandering in de stad.
- Relatienetwerk: kansen vergroten door netwerk te verbreden.
- Demografie (bevolkingsleer): strategische discussie over gevolgen van veranderende demografie.
- Sociale Innovatie: inrichting organisatie en bestuurlijke samenhang.
De komende jaren willen we de innovatieontwikkeling uitbouwen. Dit doen wij in de wetenschap dat binnen onze organisatie er een klimaat is waar experimenteren mogelijk is, risico’s goed worden afgewogen, frisse ideeën de ruimte krijgen en wij openstaan voor nieuwe invalshoeken.
Kennisdelen in internationale samenwerking
Kennisdelen in internationale samenwerking
Internationale samenwerking vinden wij belangrijk. Dichtbij, in het stroomgebied, werken we samen met Duitse partners en stemmen het waterbeheer op elkaar af. Verder weg in de wereld leveren wij een bijdrage aan het lokale waterbeheer. Deze samenwerking biedt over en weer een meerwaarde. Wij leren van onze partners en zij van ons. Zowel op het gebied van 'governance' (bestuurlijke, juridische en financiën) en operationele aspecten, als ook op de ontwikkeling van de medewerkers zelf. In onze samenwerking sluiten wij aan bij drie landelijke sporen: Water Mondiaal, Water OS en de Topsector Water. De waterschappen in Rijn-Oost zijn de laatste jaren actief in een specifiek aantal landen, als adviseur en in projecten met regionale buitenlandse partners.
In 2014 is een nieuw samenwerkingsverband van de Nederlandse waterschappen opgericht: ‘Dutch Water Authorities’, dat het landelijke virtuele voorportaal vormt voor onze internationale partners. Via dat portaal stellen we onze expertise en contacten op het gebied van regionaal watermanagement ter beschikking.