Samenwerken met inwoners, ondernemers en overheden
Inleiding
Het waterschap maakt deel uit van een complexe omgeving die voortdurend verandert. Wij staan midden in de maatschappij en trekken samen op met onze omgeving. Zo kunnen wij tijdig inspelen op externe ontwikkelingen. Als medeoverheden zijn de gemeenten en provincie vanzelfsprekende partners. Maar het waterschap werkt op allerlei niveaus en terreinen samen en participeert voor de verschillende vraagstukken in de relevante netwerken en samenwerkingsverbanden.
Aanpak
We kunnen niet alles alleen
We kunnen niet alles alleen
Waterbeheer is onderdeel van de dagelijkse leef- en werkomgeving. Daarin zijn inwoners en organisaties op vele terreinen actief, vanuit een betrokken en kritisch burgerschap met veel expertise. In die situaties waar de initiatieven vanuit de omgeving samenkomen met het waterbeheer gaan wij als waterschap, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, het gesprek aan om te verkennen wat mogelijk is.
Een specifieke invulling daarvan is de vraag vanuit bedrijven en (groepen van) inwoners die aangeven zich actief met waterbeheer bezig te willen houden. Dit vraagt om een andere manier van waterbeheer, waar de rol van het waterschap verandert. Deze verschuift van meer uitvoerend, naar kader stellend en faciliterend. Voorbeelden van dergelijk initiatieven zijn landbouwers die zelf hun waterpeil regelen, inwoners in de stad die zelf hun regenwater verwerken of hengelsportorganisaties die zelf hun visstekken beheren.
We bekijken bijvoorbeeld of het zinvol is om aan te sluiten bij initiatieven, zoals agrarisch natuur- en waterbeheer en groene en blauwe diensten. Ook het Deltaplan agrarisch waterbeheer (DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer)) is een mooi voorbeeld van een initiatief van anderen waar we graag op inspelen.
Soms neemt het waterschap zelf initiatief. In het beheer en onderhoud zoeken we naar mogelijkheden om derden een grotere rol te geven. En vragen we aan grondeigenaren om onderhoud van kleine watergangen zelf te doen en brengen we het aantal kilometers schouwsloten terug. Waterschappen ontwikkelen hun werkwijzen hierop en zullen ervaren waar we kunnen loslaten en welke kaders er voor een verantwoorde uitvoering nodig zijn.
Gebiedsprocessen
Gebiedsprocessen
Het is al gebruikelijk dat we als waterschap, als initiatiefnemer, rondom onze herinrichtingsprojecten een gebiedsproces starten. Maar ook daar waar er geen sprake is van een herinrichtingsproject van het waterschap, maar er wel sprake is van een opgave of kans in een gebied, gaan we dit samen met het gebied oppakken. Soms als trekker van zo’n proces, soms actief deelnemend in gebiedsprocessen van anderen, zoals gemeenten. In alle gevallen staat voorop dat wij eerst gaan luisteren naar de wensen uit de streek. Kern van onze inbreng is de vraag: ‘Wat kan het waterschap voor u doen en wat kunt u voor het waterschap doen”. Wij richten ons op het bij elkaar brengen van doelen en wensen en passen waar mogelijk onze eigen opgaven en doelen aan het bredere maatschappelijke belang.
Van informeren naar co-creatie
Van informeren naar co-creatie
Om de afstemming van onze opgaven met de belangen van onze partners optimaal in te vullen willen wij, al voordat we onze eigen opdracht formuleren, de verbinding zoeken met onze partners. Wij verkennen samen wat de consequenties van onze plannen zijn voor de ander en zoeken samen naar de meest optimale invulling. Daar waar integrale oplossingen en een grote maatschappelijke meerwaarde mogelijk zijn, zoeken de waterschappen uitdrukkelijk naar participatie en het delen van verantwoordelijkheid in de planvoorbereiding, de uitvoering en het beheer (co-creatie). Om frisse ideeën en nieuwe inzichten op te halen organiseren we jaarlijks als waterschappen in Rijn-Oost een externe consultatie rondom actuele thema's of vragen.
Kennisdelen en -ontwikkelen
Kennisdelen en -ontwikkelen
Ook in onze omgeving is kennis en expertise aanwezig. Bedrijven, agrariërs, recreanten en natuurbeheerders weten soms beter welke maatregelen helpen dan wij ‘achter de tekentafel’ kunnen bedenken. We maken graag gebruik van die kennis en bundelen deze met onze eigen deskundigheid. Het waterschap zet in op het ontsluiten en uitdragen van alle kennis en zoekt partijen in het gebied actief op. Tegelijkertijd moeten we zelf voldoende deskundig blijven en onze gebiedskennis koesteren. We moeten voldoende kennis hebben om met onze partners in gesprek te blijven. Kennis van ecologie en technologie is veelal voldoende aanwezig. Speciale aandacht vraagt onze kennis van de landbouw. Deze sector maakt sterke ontwikkelingen door zoals schaalvergroting en specialisatie. Dat leidt soms tot meer versnippering van kennis, maar ook tot vergroting van de deskundigheid in de landbouw. Om goed in gesprek te kunnen blijven met de agrarische sector is het van belang dat wij onze eigen kennis van water en van de landbouw vergroten.
Verdere samenwerking waterschappen
Verdere samenwerking waterschappen
Door samenwerking tussen waterschappen in de regio willen we efficiënter werken en meer kwaliteit bieden. Zo vinden we niet telkens opnieuw het wiel uit en werken we voordeliger door schaalgrootte. Rijn-Oost is een van de samenwerkingsvormen.
In “Water raakt!” hebben de waterschappen binnen Rijn Oost de hoofdlijnen van het stedelijk waterbeleid uitgewerkt. Het is een uitnodiging tot lokale samenwerking en innovatie in het waterbeheer, met gemeenten, partners en burgers. Door samenwerking op landelijk en Europees niveau bereiken de waterschappen meer bij relevante dossiers, zoals de zoetwatervoorziening van hoog Nederland. De onderwerpen waar wij samen optrekken nemen we op in een gezamenlijke beleidsagenda.
Samenwerken met Duitse partners
Samenwerken met Duitse partners
Door onze ligging in het internationale stroomgebied van de Rijn liggen de bovenlopen van onze rivieren voor een groot deel in Duitsland. Voor het realiseren van onze doelen op het gebied van waterkwaliteit en waterveiligheid is internationale samenwerking met partijen in Nordrheinwestfalen en Niedersachsen noodzakelijk. Zie hiervoor: Samenwerking Duitsland.