Communicatie en educatie
Inleiding
Tijdige en eigentijdse inzet van communicatie is onontbeerlijk bij het uitvoeren van onze taken en om contacten en samenwerking met partners effectief te laten verlopen. Het is daarvoor belangrijk om op het juiste moment, de juiste middelen in te zetten voor of samen met de juiste doelgroep. Dit wordt steeds complexer door de toename van communicatiemiddelen en de snelheid waarmee informatie wordt gewisseld.
Aanpak
Awareness vergroten
Awareness vergroten
Het OESO-rapport (2014) over het waterbeheer in Nederland, stelt dat het bewustzijn en de betrokkenheid van burgers bij de waterproblematiek in Nederland versterking verdient. Het waterschap gaat dit samen met de andere waterschappen oppakken. Landelijk is al een eerste aanzet gegeven in de vorm van de campagne 'Ons Water', waar lezers voor hun eigen postcodegebied 'op maat' gesneden informatie over waterbeheer aantreffen. Voor verdere stappen werken we samen met andere partners een communicatiestrategie uit. Vanuit de waterschappen ligt het speerpunt bij de informatie over de overstromingsrisico's die samenhangen met het wonen achter rivierdijken. Daarnaast is informatie over de toekomstige risico's op wateroverlast vanwege de klimaatverandering een belangrijk onderwerp. De communicatiestrategie moet bijdragen aan een grotere bewustwording van het belang van goed waterbeheer onder normale en bijzondere omstandigheden. Tegelijk maken we hiermee ook de taak en functie van de waterschappen beter bekend.
Communicatie in gebieden en projecten
Communicatie in gebieden en projecten
De communicatie rond gebiedsprocessen en bij onze uitvoeringsprojecten blijven we verder ontwikkelen, met inzet van de sociale media. Communicatie is daarbij geen eenrichtingsverkeer. We willen graag dat inwoners en partners in gebieden of projecten meedoen. Als waterschap willen we onze informatie en kennis over het regionale watersysteem beter toegankelijk maken, ook in de projecten en gebieden waar we werken. Inwoners en samenwerkingspartners vragen we om hun informatie en deskundigheid in te zetten. In projecten gaat het om het optimaal gebruik maken van elkaars kennis en kunde.
Communicatie met doelgroepen
Communicatie met doelgroepen
Voor het waterschap zijn de landbouwsector, bedrijven, de terrein- en natuurbeheerders en de gemeenten belangrijke doelgroepen. De samenwerking met deze groepen kan alleen goed verlopen als we continue met elkaar in gesprek blijven. Waar mogelijk delen we relevante informatie, zoals de informatie over grond- en oppervlaktewater die in de Wateratlas Overijssel door de waterpartners is verzameld. Waar nodig werken we in de planperiode in interactie met de doelgroep een op maat gesneden communicatieaanpak uit om de onderlinge samenwerking te versterken.
Educatie over waterbeheer
Educatie over waterbeheer
Door middel van onderwijsprojecten werken we aan de versterking van het waterbewustzijn. Dat doen wij door jongeren te betrekken bij het waterbeheer en hen te stimuleren tot een opleiding of baan in de watersector. We richten ons op alle fasen van het onderwijs, van basisschool tot wetenschappelijk (beroeps)onderwijs. Dit doen we bijvoorbeeld door in de eigen regio medewerkers gastlessen te laten geven en door stages aan te bieden. We werken samen met regionale onderwijsinstellingen, zetten speciaal in op relevante vakgebieden en nemen deel aan carrièredagen. Op landelijk niveau stimuleren we dat 'watermanagement' een vast onderdeel wordt van het onderwijspakket in het basis- en voortgezet onderwijs.